Saturday, 13 October 2012

REALITI FACEBOOK (screen production subject)

video


Alhamdulillah... akhirnya dpt jugak upload video ni. video ni adalah kelengkapan subject screen production part 5. video ni nampak cikai dgn duration 1minit lebih je. tp untuk menghasilkannya mengambil masa hampir 2 hari. realiti facebook adalah untuk mempamerkan kebaikan facebook dan kebijaksanaan pengguna @ remaja dalam menggunakannya. jika di perhatikan terdapat perbandingan menggunakan cara yg baik dan tidak, oleh 2 pengguna yang berbeza. dalam padanya kami nak tonjolkan pengguna cara yang baik telah berjaya dengan sedikit bantuan facebook melalui interaksi di facebook, info ilmiah dan mendapat pandangan yang elok dari rakan facebook yang lain.Dalam menyiapkan shoot video ni byk pengalaman yg kami dapat ,antaranya kerjasama dalam kumpulan. Qin sbgai D.O.P telah menjalankan tugas untuk bahagian shoot dan bekerjasama dengan Director.. biarpun kami bukan dari kalangan profesional dalam menyediakan video, kami cuba sebaik mungkin untuk menyiapkannya dan memenuhi kehendak tenaga pengajar. jika dulu kami pernah menguruskan untuk shooting senior2, kali ini kami berpeluang untuk menguruskan shooting kami sendiri. Terima kasih Qin ucapkan kepada rakan2 dari Program Screen yang telah dikenali pada mula2 masuk uitm dan mula bertegur n kenal lebih dekat disebabkan PSA ini. mungkin, kalau xde PSA kita x akan kenal mcm sekarang.. Imran, Jeycob & Rahim thanks sebab sudi tolong n banyak membantu kami. nanti ada pape lagi, kami mau minta tolong korang lagi.. hehe... Untuk rakan2 Team PSA Realiti Facebook, qin ucapkan TQ sebab bagi kerjasama. gunakan ilmu yang ada untuk seterusnya.. pengalaman menjadi pembantu kita..=) 

Wednesday, 4 April 2012

Kerana Sebiji EPAL " cari pasangan"





   

Assalamualaikum kwn2.. haii =) da lama qin x update blog ni.. puhh2.. behabuk sudaa. haha..  kali ni qin nk share ngan u allz about lagu nasyid nim.. dlu qin penggemar nasyid.. stiap mggu mesti, pasti, sepastinya akan tggu carta Nasyid Minggu Ini (NMI) x len x bukan @ TV1 .. ngeee.

Igt x dulu2 cter org2 tua kite or Ustaz n Ustazah kat skul yg berkisahkn sebegini..... ( ' ',)

suatu ketika dahulu ad seorg lelaki tersesat di dalam perjalanannya, saat itu dirinya terlalu lapar... dy berjalan menyusuli arus sungai yg ada untuk mencari jalan keluar. sementara perutnya berada dlm keadaan lapar, dy ternampak sebiji EPAL terapung2 di permukaan sungai berhampiran dengan tebingnya.. dgn tidak berfikir , secara tidak lansung dy telah mengambil dan memakan epal tersebut. setelah epal tersebut habis tiba2 dy terfikir akan HARAM nye dy memakan buah tersebut tanpa pengetahuan dan izin pemiliknya... Begitu takutnya dy akan siksaan Allah di hari akhirat nanti. dy telah membuat keputusan untuk mencari siapa pemilik Epal tersebut dan ingin meminta Halal akan buah yg di makan tadi. dengan mengikut arus Epal itu datang , akhirnya dy ternampak sebuah kebun epal dan disitu ada seorang lelaki tua yg sedang mengutip buah Epal. Lantas dy bertanya kepada lelaki tersebut, siapakah pemilik kebun Epal ini pakcik? sy ingin meminta halal daripadanya kerana td sy termakan buah epalnya dan ketika itu sy tidak terfikir pun kepunyaan siapakah epal ini kerana berada dalam keadaan yg teramat lapar. Lalu pakcik tersebut menjawab, sy lah pemiliknya... dan sekiranya saudara ingin sy menghalalknnya, adakah saudara sanggup tunaikn apa sahaja permintaan sy? dengan Yakin dan inginkan penghalalan drpd hal tersebut, dy menjawab sy sanggup pakcik asalkn epal yg dimakan td dihalalkan keatas sy..

Kalau begitu, pakcik ingin kamu nikahi anak perempuan pakcik yg zahirnya xsempurna seperti wanita lain. kaki tangannya semua lumpuh... dengan tidak teragak2 lelaki tersebut bersetuju... Pakcik itu membawa lelaki tersebut ke rumahnya untuk di tunjukkan bakal isterinya. dy mampu berserah kpd Allah dan mgkin i2 adalah jodohnya. asalkn punyai Iman itulah yg paling PENTING n TERBAEK buatnya

Lelaki tersebut terkejut melihat wanita tersebut kerana tidak serupa dengan yg di khabarkn oleh ayahandanya td.. dikatakan zahirnya xsempurna tetapi apa yg dilihat semuanya lengkap... dan di khabarkn kepadanya oleh lelaki tua tersebut i2 cuma kiasan sj yg memberi mkna suci seorg wanita yg akan dikahwini. lelaki tersebut terharu dan lantas bersyukur kepada Allah S.W.T.

Ketulusan itu membawa Kebaikan...

* serba sedikit daripada cerita ini terkandung kisah ini di dalam nasyid diatas..=)



Saturday, 17 March 2012

Peringatan diri & sahabat sekalian..

 9 mimpi Rasulullah SAW:

"Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw bersabda:

"Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan ... ... .."

1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah di datang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.

2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.

3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.

4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab, tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.

5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga di halang dari meminumnya, ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.

6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.

7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadaan gelap gelita di sekelilingnya, sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJI DAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang - benderang.

8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya, maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKA BERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru k epada mereka agar menyambut bicaranya, lalu berbicara mereka dengannya.

9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api ke mukanya, maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut.

Telah bersabda Rasulullah SAW

BERSABDA RASULULLAH SAW: "SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT"

Maka, berusaha la untuk menyampaikan atau mengingatkan saudara-sudara kita tentang pesanan Rasulullah walau hanya sepotong ayat. Nescaya kita akan mendapat ganjaran pahala yang besar dan InsyaAllah keredhaan Allah SWT.

Sunday, 11 March 2012

Syiqin Or Mekz ?? =P






Rmai org confuse ngan nama Qin.. nak paggil Syiqin ke Mekz? masa kat skull dulu kawan2 sume pggl qin dgn nama Syiqin or Mekqin. lau yg btl2 rapat je akan paggil Mekqin, mybe tu tradisi org klatey kott bila rs rapat je ngan seseorg tu tmbah nama 'Mek' kat dpn. nama mesra la tu katakn...haha. Yg dapat anugerah pggln Mekz ni ms awl2 msk UiTM dulu. tatau la mcm mane dy org bleh pggl Qin ngan nama 'Mek' mula2 tu nk mrh la jgk org pggl ngan panggilan tu sbb lau kat klantan 'mek' tu panggilan untuk nenek or mak. P lama2 rs cool je.. best jgk.. unik pun ad.. hihi. yg tiba2 jd 'mekz' tu d tambah plak oleh lecturer Mr. Rajendra msa kls Bel. Sampai skrg, sume kwn2 mengenali qin kat puncak  ni dengan nama Mekz. Bila tya je sal qin, syiqin?? syiqin mana?? syiqin mekz ke???? haha mane2 pun boleh.. Syiqin is Mekz , Mekz is Syiqin. (^^,)  






















     

Wednesday, 7 March 2012

kwn, blokmate n housemate ----> love u alls -__-



video


I luv mygirlfen... hihi biar pun koram nk ckp qin ni gedik ke hape ke... wa tarak kesah bhai..akhrnye bjaya jgk aqu upload vdeo yg x seberapa ni.. jnji ad la jgkkan. wahhahaha.. vdeo ni qin tujukan tuk myhousemate yg sama2 tinggal d teratak 4A09 & 4B07 kolej jasmine puncak perdana selama 2 sem ni. igt lg ms mula2 dtg kat 4A09 dulu... aqu org first smpai kolej. paling klakar  datang ngan yakin tanpa tgk slip daftar umah, main redah je aq msk umah 4A10. walaweiii salah umah.. confident lebeyyyy... hahahaha. Tanpa rs mushkil msk2 bilik terus kemas baju lam local, pasang cadar, n p curi bantal lagi lam umah 4A09, padahal tu umah aqu. gilerr btuii. duduk bkn men lama dah lam bilik bru p daftar kolej, skali time nk isi borang daftar, ttgk la kat slip daftar tu rmh aq sbnrnye 4A09. Gelabah tahap dewa aqu time tu,  cpt2 naik ats p kms balik brg2 lam umah tu n bwk msk ke 4A09...2x mngemas aqu ari tu.. mybe antara korang ad yg x thu sal cter ni kn.. hahaha malu wehhh. first skali aqu jumpe Pa'ie sempat la kenal2 ckit, pastu Aini datang kms brg2. Paling tekejut, x sangka serumah ngan org yg slalu teserempak tiap kali buka pintu umah ms sem 1 dulu.. haha siapa dia?? xlen xbukan Mizah or Mak Jem..kikiki... dlu senyum2 je skunk da sembang sakan.. dulu jiran je, skunk housemate. plg xbley blah ms awl2 srumah tu mitak tolong mizah lapkan rak buku . sorry la sy gayat.. Thanks Mizah.. untuk Mek, ape2 je bolehkn?? hahaha. sabor je laaa. Kat umah ni jgk la mula kenal Adlina n kak mie dengan lebih rapat. Huh!! Kak Mie?? suke mnyakat aqu kot.. tiap2 ary msti nk dgr aqu carut.. carutan itu bisa membuatkan dirinya ketawa dan membuatkan kami lebih berjenaka. rs mcm umah org giler pun ad time dy menjerit.. baru je lam 2 mggu cmtu dtg la plak penghuni baru.. kak Sal namanye.. ngeee nikmat tu .. hehe . tu sem lps.. bila kak sal da abs diploma, tempatnye dganti plak ngan Finaz. ermm finaz ke aton or Dora?? huhu. opss, lupe lak kat minah gedik.. utk ko fara, xde nk ckp ape la.. cume nk ckp bwk2 balik la datuk cicit bear ko tu.. daripada ke datuk bear sampai ke cicit ko susun bear ats katil tu dan tanpa d duga ianya memeranjatkn aqu n Mizah beberapa hari yg lepas. ku akui dalam byk2 penghuni lam umah tu aku la pling giler2, xde niat pon cume nk bergurau n happy2 je.. kat luar aqu mcm tu ngan korang, lam hati pun cm2. xde simpan2 n trasa aty. harap korang pun begitu jua. maafkan Mek seandainye ad trasa hati ngan gurauan n kata2 yg terlontar. kepada Mizah , Pa'ie , Aini , Ad, Finaz n kak Mie yg abs diploma sem ni. gudluck... jgn lupa saya disini.. kenangku di dalam doamu..=)

















Saturday, 3 March 2012

Mak aiii dulu lain sekarang lain!!

' Dulu lain skarang Lain' ni bkn sal perubahan diri... p perubahan dari segi minat pada sesuatu. huhu.. sekarang qin da jadi 'kaki novel' la..pantang p kedai buku dup menggila kat situ, cam xnak kuar je dari kedai buku. xsangka diriku yang dulu ni benci giler2 pada novel n kaki novel skarang ni begitu meminati novel. Ni semua disebabkan sebuah novel " Akhirnya Aku Kahwin" karya Herna Diana. xtao lah mcm mane tegerak hati ni nk beli novel tu  mybe tertarik pada tajuknya kott... hoii gatal kott.. hehehehe.. xdelah, sbnrnye novel tu mengisahkan seorg pempuan yg jatuh cinta ngan lelaki d tempat kerjanya tp cintanya d permainkan. pada waktu yang sama  pempuan tu mempunyai seorang abg angkat iaitu anak kepada pemilik syarikat yg dy berkeja. last2 pempuan tu berkahwin dengan lelaki yang slalu dy chatting kat fb di kenali dgn nick name 'terhangat d pasaran' novel ni bg qin terbaik la... bg kwn2 yg kaki novel gak, try la bc... bg qin sgt best bg korang x tao la.. cita rasa msing2.. cuma nak kongsikan dengan korang je... hihi... nak je rasa diri ni jadi mcm watak pempuan tu.. happy ending... Insya'allah... skarang ni qin da jadi peminat novel da beli banyak novel tp xberkesempatan tuk layaan... bz ngan asgnmt n skrg ni plak stdy week.. =) cuti sem nanti mau kasi habis smua.. huhu... ok lah, bagi yg tringin tu cr lah novel tu xrugi punye.. =)